ראי ראי שעל הקיר – סוד ההערכה העצמית – מהי הערכה עצמית? האם יש לי הערכה עצמית נמוכה מידי או מופרזת?

הערכה עצמית נובעת מהאופן שבו אנו רואים את עצמנו בהתבוננות פנימה. פעמים רבות אנו נוהגים לראות את עצמנו בצורה לא נכונה ולא מדויקת, בצורה שלא תואמת את המציאות ואת האמת. לעתים אנו עשויים לראות את עצמנו במשקפת עם עדשה המקטינה את יכולותינו, או עם עדשה המגדילה את יכולותינו, בפן של המראה החיצוני ו/או בפן של האישיות שלנו והאופן בו היא באה לידי ביטוי.

כאשר אדם מעריך את עצמו כמסוגל לעשות משהו שהוא אכן מסוגל לעשות, הוא יחוש ביטחון עצמי מותאם ויבצע את הדבר בצורה טובה כאשר ציפיותיו מותאמות. כלומר, הוא גם מקבל את העובדה כי יתכן שיעשה טעויות וטעויות אלו אין בהן כדי להעיב על הערכתו העצמית ועל תחושת המסוגלות העצמית שלו.

אדם שמאמין בכל ליבו כי הוא מסוגל לעשות משהו או לא מסוגל לעשות משהו, למרות שאמונה זו לא תואמת את המציאות, יתקל בקשיים רבים. באם באתגרים שהנם גדולים עליו ובאם בתקיעות מאחר שאינו מעריך את עצמו בהתאם ליכולותיו האמיתיות.

איך תוכלו להכיר את עצמכם טוב יותר ולראות את עצמכם בצורה שתואמת את האמת בשטח? כיצד ניתן לפזר את הערפל המסתיר את דמותכם בראי?

תחילה יש לחקור האם אמונותיכם מלוות בעיוותי חשיבה המייצרים אשליה בדמותכם.

לדוגמא, במידה והנך מועמדת לקידום במקום עבודתך, את עלולה לחשוב ש"אינני ראויה לכך\ אינני מסוגלת לבצע את התפקיד בצורה הטובה ביותר\ אין לי את הכישורים והמיומנויות לשם ביצוע התפקיד\ אינני מקצועית דיו בכדי לבצע את התפקיד". במידה ונבחר אמירה אחת מכל אלה, כגון : "אין לי את הכישורים והמיומנויות לשם ביצוע התפקיד" כדאי תחילה לבחון מה לדעתך הם "הכישורים והמיומנויות" הדרושות לביצוע התפקיד ומה הציפייה שלך מעצמך. האם ציפיותייך הם לעמוד בכל הדרישות, בכל הסטנדרטים, ללא רבב? האם דרישתך מעצמך היא לא לעשות טעויות? האם יש מיומנויות וכישורים שיש לך אותם, גם אם במידה חלקית?

לאחר מיכן, יש לבחון מה יקרה במידה ותיקח את התפקיד, מה הגרוע מכל שיקרה. דמיין את עצמך עושה את הטעויות הכי קשות שיכולות להיות ונסה לבחון האם אכן יתכן שזה יקרה. בהנחה שטעויות אלו יקרו, מה הכי גרוע שיכול להיות, מה הרע שבטעויות אלו.

פעולות אלו, יסייעו לך להבין את ציפיותיך ולבחון את הסבירות האמתית שבה יקרו הדברים. לאחר בחינה מעמיקה יתכן כי תחוש פחות חרדה סביב ביצוע התפקיד. תרגישי כי התפיסה שלך לגבי יכולותייך מתבהרת, באם זה הזמן לבצע את הצעד או בין אם לאו.

הערכה עצמית תקינה תגרום לך להסתכל בראי ולראות את עצמך במלוא הדרך מעבר לערפל החששות והחרדות מבלי להתעלם מחסרונותיך. אדם שלא רואה ואינו מודע לחסרונותיו לא יתקדם מאחר שהוא סבור שאין לו מה ללמוד או במה להתפתח. מצב זה יכול להוביל לשעמום ולתסכול.

מעוניין לבחון את הסוגיה בחייך? חשה תקיעות כלשהי עקב הערכה עצמית לא מדויקת? הפתרון הוא לחקור ולרדת לעומק העניין, לאמת הגיונית עם אחיזה מציאותית בקרקע.

אאחל לך לראות את עצמך בצורה מדויקת בראי חייך, ולפעול לפי אמת זו.

*אהבת את המאמר? אשמח לדעת בעזרת סימון ה- like. יש לך תגובה/ הערה/ ההארה? אשמח עוד יותר לשמוע ! אפשר לכתוב לי בפרטי או בתגובות מתחת למאמר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s