למה קשה לי לשאול שאלות כשצריך? מדוע קשה לנו לקבל את העובדה שאנחנו עשויים גם לטעות?

הפחד מהתרחשותן של טעויות מוביל לכך שאנו לא שואלים שאלות כשאנו לא מבינים או יודעים משהו. לא לוקחים על עצמנו פרויקט או פעילות שאנו מתעניינים בה, מפחדים לטעות ובעצם מגבילים את האתגר שאנו לוקחים על עצמנו. פחד מטעויות חוסם התפתחות, מונע יצירתיות ומעוף. אנשים שלא פחדו לעשות טעויות בחייהם הם אלה שהגיעו גבוה יותר. למרבה האירוניה, הפחד לטעות יכול לגרום לתחושת מתח ולחץ שיכולים להוביל לטעות בעצמן.

אז מה גורם לנו לחשוש מטעויות? המחשבות הבאות הן המנוף לפחדיך מטעויות והן קשורות אחת לשנייה: "אני צריך לדעת הכל ולהבין הכל"; "אני צריך לבצע את התפקיד ללא רבב, בצורה מושלמת"; "אסור לעשות טעויות, חייבים לעשות הכל כמו שצריך"; "אם אני לא יודע משהו, זה אומר שאני לא עושה את התפקיד בצורה מושלמת"; "זה אומר שאינני ראוי לעשות את התפקיד"; "אם אני שואל שאלות, אנשים אחרים יגלו שאני לא יודע הכל"; "אם אנשים אחרים יגלו שאני לא יודע הכל, הם יפסלו אותי, ידחו אותי, יפטרו אותי" וכיוצא בזאת.

להלן תובנות ותשובות לחששות שתוכל לחשוב אותם ולשחזר בפני עצמך על מנת להרגיע את החששות:

  1. "מה אחרים יחשבו על כך שאני שואל שאלות \ על טעות שעשיתי?" הצד השני עשוי לחשוב (אולי גם להגיד בקול רם) אחת או יותר מהאופציות הבאות: הוא לא יודע הכל, זה נורמלי לחלוטין \ טוב שהוא שואל, ככה אני יכול להיות רגוע שהוא אדם אחראי ולא עושה דברים שלא מבין בהם \ מוזר, למה הוא לא יודע דבר זה? \ הוא אדם טיפש, אני לא מבין איך הוא לא יודע את התשובה. כל אחת מהאופציות האלו ועוד רבות אחרות היא אפשרית, תלוי בנסיבות ובאדם שמולך. אך, האם זה באמת משנה מה הצד השני חושב? האם כל מחשבה היא אמתית או שהיא פרשנות? נניח שהצד השני יחשוב "יש פה פיל ירקרק בתוך החדר". האם תאמין לו? ממתי מחשבותיו של האדם השני כל כך רלוונטיות עבורך?
  2. חשש או חרדה מלעשות משהו שעשוי להסתיים בטעות או כישלון עשוי להוביל אותך לשאול שאלות מתוך אותו חשש – "אם לא אשאל שאלות, אטעה". מדובר במצבים בהם אתה יודע את התשובה אך לא בטוח בכך. אתה פוחד שאתה טועה ואז אתה ישר בודק ושואל אחרים כדי לחזק את הביטחון שלך. אך אולי קיימת סבירות שאם תשאל שאלות דווקא אז תעשה טעות? האם אנשים אחרים יודעים ומבינים הכל? האם יתכן מצב שאנשים אחרים יענו לך בצורה שגויה שתגרום לך דווקא לטעות? מי לא שמע על התלמיד שהעתיק מחברו וגילה שהעתקה זו (לעומת התשובה שרצה לתת בעצמו) הייתה טעות בעצמה? בסופו של יום זה לא כ"כ משנה. בין אם תשאל או לא תשאל, שום דבר לא באמת קריטי במקרים מסוימים. אופציה נוספת, דרך אגב, היא לבדוק כמה נקודות מבט. אל תתקבע על נקודת מבט של אדם אחד או מספר אנשים שאומרים את אותו הדבר.
  3. "קיימת סבירות שאעשה טעות וזה דבר רע". האם זה דבר כל כך רע לעשות טעות? יש טעויות בהיסטוריה שהביאו לנו תוצאות חיוביות. ניסיון להמציא תרופה לטובת טיפול ביתר לחץ דם ותעוקת חזה יצר תופעות לוואי מוזרות ולא צפויות שהתגלו כחיוביות. מדובר כמובן בהמצאת הוויאגרה. המצאת קרני רנטגן התרחשה בצורה דומה. ישנן דוגמאות רבות אחרות בהיסטוריה כולל טעויות הרות גורל יותר. האם הנך זוכר טעויות שגילית שהיו דווקא לטובה בסופו של דבר? זכור בכל זאת כי לא כל טעות היא הרת גורל ממש.
  4. יש משהו בקושי לקבל את זה שאתה אמור לדעת אחוז אפסי מהידע בעולם שמראה על הקושי לקבל את העובדה שיש לך לא רק יתרונות וידע, אלא גם חסרונות וחוסר ידע והבנה בדברים רבים אחרים. לכל האנשים בעולם יש את כמות הידע השואפת ל-0. אין אדם שבאמת יודע הרבה או הכל, לא באמת. מאיפה נובע הקושי לקבל את העובדה שיש לך גם חוסר? שאתה לא יודע הכל? רוב האנשים, לא יודעים את רוב ההתרחשויות והאירועים בעולמנו, וטוב שכך! תאר לעצמך מה היה קורה אם כולם היו יודעים הכל! האם אתה מצליח לדמיין עולם כזה? מצביאים בהיסטוריה שיודעים מה הכוונות ומה היריבים שלהם הולכים לעשות. זוג שיודע בדיוק מופלא מה האחר חושב או עושה באותו הרגע. האם היית מגלה את אותו עניין שיש לך בחיים?

נסיים במשפטי השראה בנושא של כישלון:

  • "נכשלתי כל הדרך עד להצלחה" \ תומאס אדיסון.
  • "אדם שאף פעם לא עשה טעות, אף פעם לא ניסה דבר חדש" \ אלברט איינשטיין.
  • "כל המגביה לטפס נפילתו גדולה יותר" / טורנר.
  • "אינני יכול לתת לך את נוסח ההצלחה, אבל אני יכול לתת לך את נוסחת הכישלון – והיא: נסה להשביע רצונם של הכל" / רוברט ב. סוופ.
  • "כישלון הוא רק הזדמנות להתחיל מחדש בדרך נבונה יותר" / הנרי פורד.
  • "פעוטים הם אכזבותינו וכישלונותינו, אם אתה משקיף עליהם ממרומי שנות החיים האחרונות" / יאנוש קורצ'אק.
  • "חיי אדם מעניינים בעיקר בשעה שהוא נכשל. זה הסימן שניסה להתעלות על עצמו" / ג'ורג' קלימנסו.

כתיבת תגובה